This text is replaced by the Flash content.
Søg
Menu
Projekt Sydafrika
Her skal jeg arbejde...
Sidste nyt
Billedgalleri
Ferie & Fritid
Freja
Jonas
Kontakt
Links
TAK til....
Foredrag
 
Culling

Culling.

Hvad er culling?
Culling er en proces, et nødvendigt onde, hvor man er nødsaget til at bortskyde elefanter i områder der er overudnyttet i så høj grad at der inden for en kortere periode ikke vil være nok føde tilbage. Det hverken for elefanterne men heller ikke for en hel del af de resterende dyrearter i de pågældende områder.

Problemet er menneskeskabt!
- For ca. 200 år siden kunne elefanterne bevæge sig frit over hele Afrika – og det var hvad de gjorde.
Når de havde udnyttet føde-ressourcerne i bestemte områder bevægede flokkene sig videre til nye steder.
Stedet de havde brugt havde således mulighed for at genetablere sig og kunne derfor efter en periode igen bruges af elefanterne. Elefanterne bevægede sig dengang over meget store områder også over landegrænser og havde dengang adgang til 100% af Sydafrika – i dag hvor man har reduceret elefanternes bevægelsesfrihed har de således kun adgang til 2,7% af Sydafrika.
Derudover er de 2,7% ikke engang sammenhængende! Kruger Nationalpark står for de 1,7% og resten er delt over flere mindre områder hvilket selvfølgelig igen begrænser bevægelsesmulighederne.
I Kruger Nationalpark er der i dag således omkring 17.000 elefanter og området er estimeret
til omkring 7000. Culling er et følelses ladet emne og meningerne er delte og mange. Derfor gives der kun i nogle lande periodevis tilladelse til culling.
I dag er der kun elefanter tilbage i 17 af de 53 Afrikanske lande og selvom elefant-populationen er stigende så er deres udbredelsesområder desværre stadig faldende blandt andet pga. den stigende overbefolkning og den dermed stadigt stigende efterspørgsel for land til opdyrkning.
Dertil skal der dog siges at man hele tiden forsøger at udvide Kruger også over landegrænser.

Hvordan?
Man udvælger på forhånd enten nogle enlige tyre eller nogle bestemte elefantflokke hvorefter man hurtigt(indenfor få minutter) bortskyder dem og fjerner dem alle inden for en meget kort periode(inden for timer)
Man fjerner altid hele flokke og ikke bare nogle enkelte individer fra hver flok. Det gør man for at skabe så lidt postyr som muligt og derved fjerner man heller ikke de forskellige flokkes ”videnbank” ligesom man ikke efterlader halve familiegrupper tilbage der efterfølgende naturligt ville være skræmte og paniske.
I flokke starter man altid med matriarken – derved sikre man sig at flokken bliver lige omkring hende og det hele bliver derfor hurtigere overstået.
Kødet bliver efterfølgende brugt af de lokale indbyggere og stødtænderne bliver solgt når markedet åbner for lovligt salg.

Hvad med ungerne?

Nogle gange vælger man at give ungerne en chance for et nyt liv da de meget hurtigt kan omstille sig.
Når det sker tilbydes de til forskellige elefant-faciliteter bla. Til safarioperatører eller til zoologiske haver.
De penge der bliver betalt for elefanterne kan derved gå tilbage til de steder hvor elefanterne kommer fra og kan så bruges til bevarelsesprojekter i området.
Elefanterne kan derefter bruges som fantastiske ambassadører for deres vilde slægtninge samt for naturbevaring i Afrika og det er derfor op til de enkelte institutioner at bruge dem værdigt og på bedste vis.